Julefrokost

3 gode tilbud på julefrokost ud af huset 2018

Julen er hjerternes fest. Men julen er også madglædens fest. Der er ingen tvivl om, at mad er en stor del af julens mange traditioner. Ligesom med maden er der også stor tradition for at afholde julefrokoster. Firmaer afslutter ofte året med en julefrokost for deres medarbejdere. Og i mange familier, er der faste årlige julefrokoster som tit placeres i dagene efter juleaften. Julefrokosten er en gode anledning til at se familie, venner og kollegaer inden året afsluttes og et nyt påbegyndes. Og som så mange andre danske traditioner, så skal det fejres med god mad.

Slip for besværet

Gider du ikke selv stå med alt besværet, når du skal holde julefrokost? Food-Market.dk er hele Danmarks cateringportal. Vi har samlet de bedste cateringfirmaer i hele landet, så vi kan hjælpe dig med at gøre det nemt at holde julefrokost for familien eller for firmaet. Hos Food-Market kan du få 3 uforpligtende tilbud på julefrokost ud af huset. Skriver du til os, så sørger vi for, at du får 3 skræddersyede tilbud fra cateringfirmaer nær dig - uanset om du ønsker den helt traditionelle julefrokost menu eller en mere moderne version. Vi finder altid 3 gode match til dig.

 

Hvorfor holder vi julefrokost?

Når man taler om julefrokost som et fællesbegreb, så er der en skelnen mellem firmajulefrokosten og den familiære julefrokost. Traditionen omkring julefrokost opstod i efterkrigstiden. Dengang var julefrokosten forbeholdt ens arbejdsliv. Julefrokosten bestod af et kortere eller længere visit på chefens kontor, hvor man ønskede hinanden glædelig jul og en god afslutning på året. Traditionen fra de arbejdsmæssige julefrokoster blev efterfølgende hilst velkommen i de private hjem. Og ligesom man ønskede at afsluttet året på arbejdet, gjorde man det nu også hjemme i privaten.

Gradvist som årene er skredet frem, er det i højere grad de våde varer og maden, som er centrum for julefrokosten. Og i dag er året julefrokost fortsat et højdepunkt i mange danske virksomheder. Og en fest de ansatte ser frem til.

Hvad serverer man til julefrokosten?

Der er mange bud på, hvad man serverer til en julefrokost. De seneste år har der været et opbrud med den traditionelle julefrokost menu. Dog er vi så traditionsbundne, når det kommer til julen, at vi gerne vil have at tingene skal være ”som de plejer”. Derfor er den klassiske julefrokost fortsat et hit, når man spørger cateringfirmaer, hvilken form for julefrokost menu de leverer ud af huset i juletiden.

Holder man sig til den traditionelle julefrokost, så serveres der først fisk. Fiskeretter kan blandt andet være:

  • Forskellige slags sild – røde, hvide, karrysild, stegte sild.
  • Æg og rejer
  • Røget ål – gerne med røræg
  • Tunmousse
  • Fiskefilet med remoulade
  • Røget laks / gravad laks med dild-dressing

Til fisken serveres rugbrød og hvidt brød.

Efter fisken vælger nogen at servere kolde retter - andre går direkte videre til de lune retter. Men for god ordens skyld, så kan de kolde retter bestå af:

  • Spegepølse
  • Rullepølse
  • Roastbeef med remoulade, ristede løg og revet peberrod
  • Sylte med sennep og rødbeder
  • Skinke med italiensk salat

De lune retter kan variere og afhængigt af, hvor i landet du kommer fra, er der også en række egnsretter, som serveres til julefrokosten. F.eks. er grønlangkål en sikker ret til julefrokosterne i Vendsyssel og Sønderjylland. Dog serveres grønlangkålen på vidt forskellige måder på de to egne. De mest udbredte lune retter til julefrokosten er:

  • Tarteletter med høns i asparges
  • Æbleflæsk
  • Medister
  • Blodpølse med sirup
  • Mørbradbøffer med bløde løg og svampe i cremet sovs
  • And med rødkål
  • Ribbensteg
  • Lun leverpostej
  • Hamburgerryg
  • Frikadeller

Utroligt nok, er der altid plads til dessert uanset, hvor meget man har spist. Til klassikerne hører følgende desserter:

  • Ost og kiks
  • Ris á la mande
  • Frugtsalat

Moderne julefrokost

Ønsker du ikke, den traditionelle form for julefrokost, er der et hav af andre muligheder. De seneste år har særligt tapas og sushi været alternativer til den traditionelle julefrokost menu.

Undgå madspild

Vil du selv stå for madlavningen til julefrokosten, er der et par tommelfingerregler du kan følge i forhold til, hvor meget mad der skal beregnes pr. gæst. Mænd spiser typisk lidt mere end kvinder. Så består selskabet overvejende af mænd, så skal du nok overveje at købe lidt mere mad. Mænd spiser 3 - 5 stykker brød, mens kvinder spiser ca. 2-3 stykker. Det afhænger naturligvis også af, hvor mange retter der serveres. Udvælg 2-3 fiskeretter og 4-5 lune retter. Retter som man sjældent får - ud over i julen - spises der oftest lidt mere af. Så lav gerne rigeligt med tarteletter.

Vil du undgå for meget madspild og tidsspild, så lad Food-market.dk give dig 3 uforpligtende tilbud på julefrokost ud af huset. Det er nemt, hurtigt og gratis at bruge Food-Market.dk - til gengæld før du 3 gode tilbud fra dygtige cateringfirmaer nær dig, så du selv slipper for at bruge tid på indkøb og madlavning.